[REVIEW] BALI ALUS – NATURAL ESSENCE FACE SPRAY

posted in: Uncategorized | 28

Hey, what’s up guys?

Been doing some English reviews lately and now I am trying to have a bilingual post, in English and Bahasa Indonesia. So my readers for both language sources will have the same chance to understand my view point of something I want to share with you, easier.

Setelah mengulas beberapa produk dengan bahasa Inggris terus, kali ini aku ingin mencoba menggunakan dwi bahasa, dalam bahasa Inggris dan bahasa Indonesia. Jadi kalian bisa lebih mengerti sudut pandangku terhadap produk yang ingin aku bagikan ulasannya, terutama kalian teman-teman yang berada di Indonesia. 🙂

This time, I want to share my thought about this local brand from Bali Alus, which is headquartered in Bali, Indonesia. Frankly speaking, this brand is the one that I least to know about. All I know that it comes from gods island, Bali – Indonesia. And for this product, well, in fact, I only random picked this without going through the whole explanation. But now, I ain’t even regret it at all.. 🙂

Bali Alus Banner
Bali Alus

Kali ini aku akan membahas tentang merk lokal dari Bali Alus, yang berpusat di Bali. Sejujurnya, aku tuh ga begitu tahu tentang merk ini. Yang paling aku tahu adalah merk ini berasal dari Bali. Dan sewaktu aku membeli ini juga sebenarnya cuma asal ambil aja sih tanpa melihat ini tuh sebenernya buat apaan.. Hehehe.. *kebiasaan*

So, when I reached home, I just knew this product is somewhat a face skin sterilizer. I was like, a face sterilizer? Wow I barely know there was something like that! But the fact goes real, the product was in front of me. Then, just keep reading to know more about it…

Jadi, ketika aku sampai di rumah dan “meneliti” kembali ini produk apa, aku baru sadar kalau produk ini sebenernya untuk mensterilkan wajah. Wow, aku baru tahu lho kalau ada produk untuk mensterilkan wajah. Selama ini pernah dengar sih kalau memang ada produk yang disemprotkan di wajah sebelum pakai kosmetik atau lainnya, tapi gak pernah kepikiran kalau itu untuk mensterilkan. Tapi kenyataan berkata lain (halah) karena produknya sendiri ada di depan mataku. Hehehe… Yuk kalau penasaran, baca lebih lanjut ya..

1. Packaging/Kemasan Produk
From its packaging, this comes with a plastic bottle with a spray on top of it along with the clear cap. It contains 100ml of volume which is pretty suitable to get it on board when traveling. So I may say that is a travel friendly one and light weight. What I love the most is the sprayer, it just delivers you the right amount of the liquid on to your face. It doesn’t squirt. It really acts like a mist, so you don’t have to be worried it will make your face wet like being splashed by water.

Bali Alus Face Spray
Bali Alus Face Spray

Dari kemasannya terbuat dari botol plastik, begitu juga dengan tutupnya. Berisi 100ml cairan yang sangat cocok bila dibawa jalan-jalan, apalagi kalau misalnya kamu mau naik pesawat. Yang paling aku suka dari kemasannya adalah bagian penyemprotnya. Rasanya kayak bener-bener kena embun, bukan kayak dipercikin air yang malah bikin wajah jadi basah banget. 🙂

2. Formula and Texture/Formula dan Tekstur
Seeing from its formula, it contains betel leaf extracts as an antiseptic to sterilize your face from bacteria (prior make up using) which can cause the pimples. It’s a liquid consistency.

Melihat dari formulanya yang mengandung ekstrak daun sirih, berguna sebagai antiseptik untuk membuat wajahmu steril dari bakteri sebelum penggunaan make up. Sehingga bebas deh dari potensi terkena jerawat..

Bali Alus Face Spray Back Cover
Bali Alus Face Spray Back Cover

Ingredients/Komposisi Produk: Aqua 94,86%, Polypropylene Glycol 2,00%, Sodium Carboxymethyl Betaglucan 0,956%, Coconut (Cocos Nucifera) Oil 1,019%, Allantoin 0,10%, Prunus Armeniaca Fruit Extract 0,70%, Chamomilla Recutita Leaf extract 0,325%, Fragrance (Parfum) Components and Finished Fragrance 0,04%.

Bali Alus Face Spray Front Cover
Bali Alus Face Spray Front Cover

3. Scents/Aroma
Hmm this is the thing that you may notice about it. This has the slight scent of rose but more strong in betel leaf scents but not that too strong as for it’s still tolerable. Something that you may find in aromatherapy scent. You know Bali has the best herbal spa products. So it is. Since I like something with aromatherapy scents, I like how it delivers you a deep feeling of being on a spa. So relaxing.

Ini satu-satunya yang bakal bikin kamu keinget terus sama produk ini. Spray wajah ini memiliki sedikit aroma bunga mawar tapi lebih banyak ke aroma daun sirihnya, cuma gak mengganggu kok. Kalau kamu suka melakukan spa herbal, kamu pasti ngerti deh apa yang aku maksud. Aromanya bener-bener aroma natural banget, ya wangi tumbuh-tumbuhan dan herbal. Seperti kamu lagi berada di spa Bali aja. Aromaterapi yang menenangkan sih buat aku.

Bali Alus Face Spray
Bali Alus Face Spray

Verdict/Kesimpulan
Ok, at the last thing to say, for me this one is a very good product to be used with a nice price tag to afford. One of the most original Indonesian’s drugstore product. Honestly, this is the first time for me to have something like this and I quietly am surprised by the ingredients in it which actually help the skin to improve. Pretty much useful as your skincare before you moving on to your another skincare regimes, days and nights. As I link you to many sources in the part of ingredients, you may know this one is a great deal. With the less than Rp50,000 (around US$4) you can get the goodness in one bottle and you are no more worried by the fact of applying make up as often as possible. This face spray can be used twice a day before applying any make up on you. One thing that I fully notice is the scent, it’s a dilemma for me as for my preferences, I don’t really like this leaf-thing scent that seems more dominant than the flower (rose) scent but in the other hand, this kind of scent is somehow reminds me of being on a spa. You know, many herbal skin care regimes contain more spices/condiment. That’s the thing that makes me feel so relaxed, the memory of being on a spa. Hehe.. My experiences during on trial of using, this face spray somehow moisturizes my skin, leaving my skin fresh. Moreover after facial washing, I often feel that my face seems to pull out a little but with it, I can barely feel that anymore. About the scent, as soon as it is sprayed on my face, I notice the scent also has gone with the wind. Repurchase? Yes. This is the thing that I should own in my make up stash.

After sprayed by Bali Alus Natural Essence Face Spray
After sprayed by Bali Alus Natural Essence Face Spray

Oke, pada akhirnya, menurut aku ini produk yang bagus dengan harga yang terjangkau. Salah satu produk drugstore Indonesia yang patut dipertimbangan untuk dipakai. Karena ini pertama kalinya aku memiliki produk spray wajah ini, aku lumayan terkejut ternyata produk ini banyak sekali mengandung komposisi yang bermanfaat untuk kulit. Seperti Sodium Carboxymethyl Betaglucan yang berfungsi sebagai penunjang anti oksidan tubuh dan sebagai penenang kulit yang iritasi sehingga membantu penyembuhan kulit, kemudian ada Allantoin yang berfungsi sebagai anti iritasi dan meningkatkan kadar air di dalam kulit. Kemudian ada Chamomilla Recutita Leaf extract yang berfungsi sebagai anti inflamasi dan anti bakteri. Itu sih kandungan yang aku notice baik banget buat kulit. Jadi ini termasuk WOW, dengan harga kurang dari Rp50,000 kamu uda ga perlu khawatir mau sering make-up, deh. Berhubung ini produk digunakan di sebelum pemakaian make up, aku masih kurang paham produk ini dikategorikan sebagai perawatan kulit atau kosmetik make up.. Bila melihat dari fungsinya untuk menjaga kondisi kulit sih harusnya ini termasuk produk perawatan kulit ya? Menurut keterangan di stikernya itu, ini bisa digunakan setelah membersikan wajah dan dapat dipakai pagi maupun malam sebelum penggunaan make up. Pengalamanku menggunakan ini sih, wajah langsung terasa segar, namun memerlukan waktu tersendiri untuk bisa menunggu produk ini kering setelah disemprotkan. Untuk aromanya, sebetulnya aku agak dilema, kalau ini murni hanya preferensi aku sendiri ya. Dilemanya adalah, aku ga begitu suka aroma daun-daunan herbal yang seperti ini tapi di sisi lain, karena aroma ini selalu mengingatkanku akan kegiatan spa di salon, jadi otak aku bawaannya langsung rileks gitu pas mencium aromanya. Meski mungkin tidak meninggalkan ingatan yang menyenangkan terhadap aromanya, tapi setelah disemprot ke wajah sudah langsung hilang kok aromanya. Jadi aromanya bener-bener hanya di botol aja. Tertarik membeli lagi? Ya karena sepertinya aku harus punya stok ini di tas make up aku. Apalagi belum lama ini aku sempat jerawatan parah! Hehehehe.

Well, yeah, it’s a wrap! I hope you find it useful and enjoy while reading my full review. Sorry for the long babbling, but I couldn’t help my self in telling you the great thing about this product. As far as I know, this product is only sold in Indonesia. You can find it in many big supermarket, or any of cosmetic shop. But I’m not sure if it’s available in every store considering my habit to visit many stores that contain any make up counters and JUST FOUND it in the cosmetic mini mart near my house. Do you have something in mind about it? Or any product similar to it? Share me! I’d like to hear you!

Baiklah, sampai di sini dulu ya. Terima kasih sudah berkunjung di blog aku. Mudah-mudahan ulasan ini bermanfaat. Maaf ya kalau terlalu panjang, karena aku baru saja nemu produk yang belum pernah aku pakai sebelumnya dan sepengetahuan aku, ini face spray dijual di supermarket besar yang memiliki konter kosmetik. Aku ga yakin sih ini dijual di setiap toko yang menjual kosmetik, karena dari sepengelaman aku keluar-masuk toko kosmetik, baru kali ini aku tahu ada produk ini (selain lulurnya ya, karena itu aku uda tahu lama) dan itu pun pas gak sengaja mampir ke mini market deket rumah yang khusus menjual kosmetik. Nah buat kamu yang pernah pakai ini, share donk..! Atau mungkin ada pengalaman lain dengan produk serupa? Bisa juga kita diskusiin bareng di kolom komentar. Aku tunggu yaa..

XOXO~~

UPDATE: I saw a comment asking about this betel leaf. I, then, realized that some of you may found this leaf unfamiliar since the leaf is mostly cultivated in South and Southeast Asia, stretching from Bangladesh to Indonesia. But if you want to know more about this medical plant,you may find it in here or in here . The visualization is pretty much like these pics:

Betel Leaves
Betel Leaves

pic source

Betel Leaf - front and back
Betel Leaf – front and back

pic source

28 Responses

  1. Ehara Poetry

    Wah keliatannya wanginya spraynya enak ya? paling suka dech sama aroma mawar indonesia,,ahaha…nanti kalau pulang ke indo mau beli ach..

    • revenian

      Klo wangi mawarnya lembut bgt say. Dia tuh lbh kuat ke wangi2 herbal daun2an gt. Bener2 aromaterapi kl km msk ke spa-spa Bali deh. Coba aja. 😀

  2. Yan

    looks like a great product! i haven’t heard of a face spray/sterilizer but this looks like a helpful tool when putting on makeup. i just hope it doesn’t clash with the primer you put on the face before applying foundation. great review! – GigLove

    • revenian

      As far as my experience it didn’t affect the make up. Once it’s dry/set, you’ll be ready for your make up. Just take a minute to wait until it’s absorbed.

  3. Hira

    Its a shame this is only available in Indonesia. Seems like a good product 🙂
    GIGLOVE

  4. MollyMia

    What’s a betel leaf scent? Is it musky and pungent?
    Looks like a good product still, will look for it when I revisit Bali.
    Gig love

    molly-mia.blogspot.sg

    • revenian

      I’ve heard Avene and it is sold here in Indonesia too. You can search on FB :PT. BALI ALUS to know whether they’ll ship outside Indonesia or not if you’re interested. 🙂

    • revenian

      Come visit Indonesia and go to Bali, you’ll get indulged by. At first, I just knew that Bali Alus brand is only sold within Bali island. But now I found it near my house.. 🙂

  5. kumiko mae - beauty blog philippines

    Itjink it’d be nice for the rose scent to overcome than leafy scent ! I love rose scented products

    • revenian

      Hmm, I think that leafy scent is somewhat makes this product’s characterization. I better to smell this natural kind of scent than to smell the chemical scent that often occur in many cosmetics products.. 🙂

      • Kumiko Mae

        That’s true. However with a natural rose oil, i think it’s be a nice natural scent alternative too 😀

  6. Maria Clara Novita K

    wahh indo udah mulai bikin nih..
    bisa bersaing sama punya nya evian hahaha..
    nice review <3

  7. Chaicy

    Haven’t heard of the brand and of the Betel leaf scent either! Would love to try it since Betel leaves are fragrant by nature!

    GIG Love

  8. Heena Shah-Dhedhi

    Sounds like a great brand, never seen it before. Will look out for it and try after this review.

    #giglove

  9. Nicol Wong (@yuk_lui)

    ooo never thought of a face steriliser! this would definitely help my skin

  10. Khushboo

    Wow!Never heard of this kind of product before and this brand is new to me, too. Would love to check if the ship internationally. Nicely reviewed dear. gig

Leave a Reply